Feb 1, 2015

24 DAYS in mind

Selama ini aku bukan tidak suka dengan kucing....cuma untuk membelai dan memeluknya seperti yang sering aku lihat pada penggemar2 kucing agak kekok untuk aku lakukan
    But everything was changed when she came into our life.....

Kehadirannya.......
Suatu malam ketika anak bujangku,Amy sedang  berkira-kira for his night "lepaking",tiba-tiba seekor kucing muncul di depan pintu sambil mengiau kelaparan...Tak sampai hati melihat keadaaanya,hubby menyuruh Amy gaulkan nasi beserta ikan bilis.Habis dimakannya.Alhamdulillah rezeki dia malam ni.As a cat lovers,suami dan Amy tak kisah pun bila dia datang untuk mengesel-geselkan badannya.Aku??????I didn't bother at all.Kebetulan my Ala girl yang juga peminat kucing ada balik bercuti.Aku kira tentu dia akan teruja dgn kehadiran tetamu yang tidak diundang itu,tapi she just ignored kerana terlalu mengantuk barangkali.Kerana dah lewat malam,kami terpaksa keluarkannya..Esoknya dia datang lagi.Farah mulai excited dan bermulalah cerita tentang KUCING ini. 


Amy's Ning,Lin's Princess,Ala's Baby and she's  my Betty cat.

Amy named her as  Ning kerana warna kuning bulunya.Ala prefers to call her Baby coz she always pampering to Farah.Princess for Lin coz she looks so cute.Pada aku pulak,Betty is suit enough with the throwback of my favorite Betty la Fea on  TV.Tak ke pening kucing tu dgn pelbagai panggilan yang dia dengar.

Kucing adalah binatang kesayangan Rasulullah.Itu memang aku tahu. There's some  new things that I just knew about this lovely pet. eg,1 tahun usianya mewakili 10 tahun hayatnya, Yang aku sedia maklum ,jika ia sering menguis-nguis sambil menghidu pada suatu tempat meaning she wants to poo. Kalau kita nampak perlakuannya begitu di depan mata it still ok.Tapi kalau tiba2 ada bau harumnya yang sukar dikesan,itu yang buat aku lemah dan marah.. Coz once I  had to clean up  the whole house termasuk langsir kerana bau kencing dn tahinya yang masih melekat di mana-mana.Yang bagusnya tentang Farah pulak,setiap kali Babynya ni berak,setiap kali itu juga she will  bathe Baby with syampoo and soap. Acik Adahnya juga ajar kalau nak bulunya lagi wangi dan kembang sapu bedak.Yerlah she used to have cats before and her family is a  cat lovers too.Bila dah wangi ia akan dilayan bermain.Then she will assleep for a long hours.

Lena bak diulit mimpi indah




Misteri

Semenjak  kehadiran makhluk istimewa ini,Lin yg sebelum ini 'takut' pada kucing kini boleh bermain2 dgnnya..but  with her only 'Princess'.Kucing ini pun bagai mengerti rutin hariannya.Malam akan datang menjengah kami,,,,diberi makan (whiskas jr)something that we never thought to do so........for her sake.
Siapakah pemiliknya...We always wondering whom she is,where she comes from because.suddenly she has gone......
Since we fed her pagi,petang dan malam setiap kali dia datang,dia memang tak mahu keluar bila pintu dibuka.Namun pada malam  itu,meskipun dipanggil dan pintu terbuka luas agar dia masuk kembali...she just walked away and ignoring us....Pagi esoknya she never comes again...
Our last moments with her.....Tiada lagi kelibatnya hingga kini,Yang tinggal only her necklace,her syampoo,and her ear cream.Kenapa bila Betty dah bersih,kurap dah hilang dan bila aku mulai menyayanginya dia pergi tanpa kesan....We do expect that she will come and go as she did within 24 days tu..Its been weird for us kerana datangnya pada hari Farah balik dari Terengganu...Perginya pada hari Farah kembali semula ke sana.

Probably Farah the only one that always
 pampering her,bathe her,fed her and treat her sincerely.
Panic...bila Baby balik rumah dengan bibir berdarah.Terus telefon Kak Ainnya asking why and what to do????
Just imagine...kalau setiap kali terjumpa kucing seiras her Baby she would thought seriously tentang makan dan tempat tinggal Baby sekarang.Even kami pun sanggup mencari disetiap blok residensi,di pasar dan di mana-mana pun.Jika  terserempak dengan kucing sepertinya.Kami sanggup berpatah balik to ensure thats our cat. I knew  why my niece,Tasya  crying  like crazy once her cat dead.....

This is my dedication to Betty thru MY MEMORY LANE,my Laman Rindu.Rindu,sayang dan ingatan kami padanya.Because of her I  started loves cat.Peliknya I still want my Betty back kalaupun ada kucing lain yang datang.Coz the special about Betty is her tail.....



Laman Rindu:Still thinking of you...our Ning,Princess,Baby n Betty.If You Go Away and Ben, sad songs of you...

Dec 7, 2014

A time for another memories

Ini reaksi dua anak dara aku bila diberitahu yang we'll off to Penang.Bersama Kak long,Aman dan along kesemuanya dengan  3 buah kereta ianya suatu perjalanan yang menyeronokkan and I like to say that, it was a kind of  konvoi to  Konvo Nabilah di USM.
With our first experience menaiki feri siapa yang tak seronokkan...
we are in actions

Dari KL ke USM lebih kurang 5 jam perjalanan darat dan 45 minit feri Alhamdulillah kami selamat sampai dan terus mengambil Nabilah yang sedia menanti kami di USM.Homestay oh Homestay.....pencariannya saje memakan masa. Aku yang satu kereta dengan 5 little heroes di atas semakin jadi haru biru dengan riuh rendah mereka....Sekali ditengking suruh diam oleh along,sekali mereka senyap....kemudian riuh semula...

Finally...we found it...berhenti makan dan relaxed ourselves di homestay yang cantik.
Malamnya kami dibawa berjalan di padang kota oleh adik along yang datang ke penginapan kami.
  
Night walked at Padang Kota

OK THIS IS IT


Her words
"
Alhamdulillah now im officially graduated in degree of science mathematic. Thanks to my parents, lecturers and friends. Mak ayah terimalah hadiah yang x seberapa ni".Fizikal aje kecik tapi she is very smart in mental.


We share the excitement too

Hafiz....semoga bakal mengikut jejak
Kejayaan anak....kebanggaan ayah
kebahagiaan emak juga


tumpang sekaki....ambik aura untuk anak sendiri nanti

Seronokkan Farah bergaya dengan Jubah....waiting for your turn


 Suka-suki @ Karnival 

One n only Hadif....nak join water ball tapi kerana demam hanya bertahan beberapa minit di dalamnya...
Hafiz,Kimie dan Jijie enjoyable rolling in the ball.


While kak long and abg Yusof di dewan dgn majlis konvo Nabilah kami pula dengan hal masing-msing sehinggalah kami berhenti makan dan bersantai  di padang .
Awish  a very genle n soft spoken boy minta paklong Hafiz pakaikan kasut utknya.

Selesai majlis konvo Nabilah kami bergegas pula untuk mencari kedai jeruk popular Pak Ali...Malangnya due to our misunderstanding tentang tempat  yang terkenal dengan jeruk pala dan lain-lain pickels tu kami  berpecah lalu berlainan arah.
Kami bertolak balik ke KL pada malam itu juga dan sepanjang perjalanan aku tertidur keletihan...
Thank so so so much to my beloved kak long for the treat to Penang.I wish you all the best in life dan happy perfoming UMRAH.Semoga dipermudahkan segalanya dan pulang dengan selamat.


Laman Rindu : Rindu memang sering datang bertamu.With a background song "A time for us really touched.